Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 

Μιας και τρώμε λίγα φρουτάκια στο σχολείο μας και ασχολούμαστε με το θέμα των φρούτων, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας κομπόστ, το φυσικό λίπασμα από υλικά που συνήθως τα θεωρούμε άχρηστα  και τα πετάμε στα σκουπίδια. Το κομπόστ ως συνήθως φτιάχνετε από πολλά υλικά και μέσα σε ειδικούς κάδους. Εμείς ωστόσο δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο κάδο κομποστοποίησης και για λόγους οικονομικούς φτιάξαμε έναν αυτοσχέδιο, ελπίζοντας ότι σε κάποιο χρονικό διάστημα θα έχουμε και λίπασμα. Ο συγκεκριμένος "κάδος" είναι από πλαστικό και μας τον χάρισε απλόχερα η μαμά της Δέσποινας, μιας και διαθέτει πολλούς για τις ελίτσες που φτιάχνει. Γεωργία σε ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα έκανες και κάνεις για εμάς στο Νηπιαγωγείο!!!

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο φλούδες από φρούτα για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ. Αφού μαζέψαμε αρκετές φλούδες από φρούτα που τρώγαμε στο σχολείο, αλλά και από αυτά που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι, χωρίστηκανε σε ομάδες και ανάλογα με το φρούτο που ήθελαν να κόψουν, κάθισαν στο αντίστοιχο τραπέζι. Κόψανε, λοιπόν, τις φλούδες σε πολύ μικρά κομμάτια, άλλοτε με τα χεράκια μας και άλλοτε με το ψαλίδι.

 

 

 




Τα παιδιά μάζεψαν μικρά κλαδάκια από την αυλή, για να τα βάλουμε σαν βάση, στο κάτω μέρος του κάδου για να μπορεί να υπάρχει αέρας.

 


Και αρχίσαμε να τοποθετούμε τις φλούδες στον κάδο, στον οποίο κάναμε πολλές τρύπες σε πολλά σημεία για να κυκλοφορεί αέρας και να μπαινοβγαίνουν οι μικροί μας φίλοι (σκουληκάκια).





Ελπίζουμε αυτός ο αυτοσχέδιος κάδος να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι μαθητές μας μέσα από αυτή την ενεργητική τους δράση να δουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το φυσικό λίπασμα- κομπόστ, κατανοώντας για άλλη μια φορά τη χρησιμότητα των φρούτων στη ζωή μας σε σχέση με τα προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε από αυτά. Άλλωστε στόχος της δράσης αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα παραγόμενα προϊόντα των φρούτων ,ένα από τα οποία είναι και το φυσικό λίπασμα.



1 σχόλιο:

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

Έχεις βραβειάκι! Έλα στο Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο! Καλημέρα, Μαρία